Natuur & Milieu
Vierde editie Nationale Klimaatweek van start
Losserse Klimaatburgemeesters gaan andere inwoners inspireren
LOSSER - Klimaatburgemeesters Yvonne Vrijbloed (54) en Meinke van Oenen (20) gaan tijdens de Nationale Klimaatweek in de gemeente Losser aan de slag om plaatsgenoten te enthousiasmeren ook bij te dragen aan een beter klimaat door het organiseren van een activiteit. Dat maakt het ministerie van Klimaat en Groene Groei, samen met medeorganisator Klimaatstichting HIER, vandaag bekend als startsein van de Nationale Klimaatweek (NKW). De vierde editie van deze landelijke actieweek duurt tot en met zondag 17 november.
Uiteindelijk gaan 260 Klimaatburgemeesters*, 176 Klimaatsupporters (bedrijven, scholen en maatschappelijke organisaties) en 127 gemeenten aan de slag om klimaatactiviteiten te organiseren tijdens de week en zo anderen te inspireren en activeren. Yvonne en Meinke uit gemeente Losser doen dit jaar mee. Als Klimaatburgemeesters willen zij een voorbeeld zijn voor buurtgenoten.
Yvonne Vrijbloed: "Ik heb me aangemeld als Klimaatburgemeester om kleine zaadjes te planten bij iedereen die openstaat voor verandering. Door bewustzijn te creëren over het klimaat en onze omgang met elkaar, wil ik mensen inspireren om duurzamer te leven. Ik geloof dat verbinding tussen mensen de basis is voor echte verandering. Tijdens de Nationale Klimaatweek deel ik stekjes uit mijn eigen tuin, zoals aardbeien, frambozen en vlinderstruiken, en vertel ik over mijn bijenhotels en mijn inzet voor bewust omgaan met voeding en afval. Vanuit het project 'Samen in de Wijk' organiseren we cursussen over bewustzijn en mentaal welzijn om mensen te ondersteunen en samen een positieve impact te maken."
Meinke van Oenen: "Als jonge ondernemer en klimaatbewust persoon inspireer ik jongeren en ondersteun ik leraren bij het vormgeven van hun W&T-onderwijs over duurzaam- heid. Door de vindingrijkheid van kinderen te stimuleren, help ik hen de vaardigheden te ontwikkelen die essentieel zijn voor het aanpakken van klimaatverandering. Tijdens de Nationale Klimaatweek geef ik, in samenwerking met Kids4Twente, gastlessen op basisscholen in Hengelo. Daar spreek ik met leerlingen over waterproblematiek en leg ik uit hoe de natuur ons kan helpen bij het vinden van oplossingen voor deze uitdagingen. Mijn doel is om te laten zien dat je op jonge leeftijd al een grote impact kunt maken als je je inzet voor wat je belangrijk vindt. Met mijn start-up Algaenius en als kennispartner van Kids4Twente werk ik aan toekomstgericht onderwijs en technologie, zodat we samen kunnen bouwen aan een duurzamere wereld. Onderwijs is namelijk niet alleen voor de toekomst, maar ook door de toekomst!"
De Nationale Klimaatweek; hét moment om even stil te staan bij bewuster leven en meer energie besparen. Er zijn 425 initiatieven en activiteiten over thema’s als: anders wonen, eten, reizen en omgaan met energie en spullen. Het ministerie van Klimaat en Groene Groei en medeorganisator Klimaatstichting HIER zochten ook dit jaar in zo veel mogelijk gemeenten in Nederland een Klimaatburgemeester.
Activiteiten tijdens de Nationale Klimaatweek
De activiteiten worden georganiseerd in heel Nederland om bewustwording rond het klimaat te vergroten en mensen te inspireren tot actie. Naast Klimaatburgemeesters komen onder andere gemeenten, scholen, bedrijven en maatschappelijke organisaties samen om concrete stappen te zetten richting een duurzamere toekomst. Van workshops en lezingen tot groene initiatieven in de wijk, het programma is breed en divers.
De evenementen hebben als doel om zowel individuen als organisaties aan te moedigen om mee te doen en te ervaren hoe dat is: hoe lekker en gezond vegetarisch eten is, hoe goed het voelt om spullen een tweede leven te én hoeveel geld het bespaart, dat een groenere straat fijner plek om te wonen is. En dat het ook beter is voor de aarde. Zo biedt de Nationale Klimaatweek een kans om te leren, te verbinden en samen positieve verandering te realiseren.
Meer informatie over de Nationale Klimaatweek is te vinden op www.nkw2024.nl