Algemeen
Markegrens van Beuningen weer in beeld
BEUNINGEN - De afgelopen zes jaar heeft de Werkgroep Grensstenen van de Historische Vereniging De Dree Marken de grenzen van de marke Beuningen weer in beeld gebracht. Dit met het doel een stuk Beuninger cultureel erfgoed weer zichtbaar en bereikbaar te maken en voor de toekomst te behouden.
Bij dit project is eerst aan de hand van het Lutter Markeboek, de documenten over de grensbepaling van de gemeenten Losser, Denekamp en Weerselo uit 1827 en oude kaarten naar locaties gezocht waar mogelijk markestenen zouden kunnen liggen. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat er oorspronkelijk op 39 locaties markeringen aanwezig waren, die de grens van de marke aangaven, de grenspalen aan de rijksgrens niet meegeteld. Na uitvoerig veldonderzoek heeft de werkgroep op 13 locaties originele markestenen teruggevonden en zijn op 22 plaatsen vervangende stenen gelegd. Bij deze 35 stenen zijn vervolgens informatiebordjes geplaatst. Tenslotte heeft de werkgroep in het afgelopen najaar ook nog een brochure samengesteld, waarin met kaarten en foto’s de grens van Beuningen uitvoerig wordt beschreven.
Om het markegrensproject op een feestelijke manier af te ronden heeft er op zaterdagmorgen 8 maart jl. in restaurant ’t Sterrebos in Beuningen een afsluitende bijeenkomst plaatsgevonden. Hier waren circa veertig personen uit Beuningen en omgeving aanwezig. De meeste mensen hadden de werkgroep geholpen bij de uitvoering van het project, anderen kwamen louter uit belangstelling.
Omdat de noord- en westgrens van de marke Beuningen momenteel nog steeds de grens van de gemeenten Losser en Dinkelland is, had de werkgroep ook de burgemeesters van beide gemeenten uitgenodigd voor de feestelijke afsluiting.
De bijeenkomst begon met een presentatie van Wilbert Kallenberg. Als lid van de werkgroep en auteur van de brochure vertelde hij de aanwezigen aan de hand van lichtbeelden over de verschillende werkzaamheden die de werkgroep had uitgevoerd om de markegrens weer in beeld te brengen. Daarna interviewde Peter Wester, een ander lid van de werkgroep, Frans Zanderink van het Grondverzet- en Transportbedrijf Zanderink. Frans vertelde daarbij onder andere dat zijn bedrijf de afgelopen jaren veel veldkeien was tegengekomen, zoals die ook door de marke Beuningen werden gebruikt om hun grens af te bakenen. Een aantal van deze stenen zijn nu weer gebruikt om de markegrens aan te geven.
Na de pauze overhandigde de voorzitter van de werkgroep grensstenen, Tonnie Bekke, samen met Wilbert Kallenberg een eerste exemplaar van de brochure aan de burgemeester van Losser, Jeroen Diepemaat en de burgemeester van Dinkelland, John Joosten.
Na een dankwoord van beide burgemeesters en Stephan Scheper, de voorzitter van de Historische Vereniging De Dree Marken werd de bijeenkomst afgerond. Alle aanwezigen kregen als blijk van dank voor hun hulp en betrokkenheid bij het markegrensproject een brochure overhandigd.
Deze brochure is voor belangstellenden digitaal beschikbaar op de website van De Dree Marken (www.dedreemarken.nl). Daar vindt men tevens een uitvoerig brondocument waarin de werkzaamheden van de werkgroep zijn verantwoord. Dit brondocument is ook gebruikt voor de samenstelling van de brochure.
Een papieren versie van dit boekje is, zo lang de voorraad strekt, voor € 5,00 verkrijgbaar bij het archief van De Dree Marken. Dit archief is gevestigd bij Erve Boerrigter in De Lutte en is geopend op maandagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur en op vrijdagavond van 19.00 tot 21.30 uur.