Algemeen

Losser bouwt verder aan preventie: innovatieplan 2025-2028 van start

LOSSER - Hoe kan de gemeente inwoners helpen om zo zelfstandig en gezond mogelijk te blijven? In de gemeente Losser doen ze dat met innovatieve pilots. De afgelopen vier jaar zijn succesvolle initiatieven gestart om preventief te werken en de sociale basis te versterken. Met het nieuwe innovatieplan 2025-2028 bouwt de gemeente hierop voort en start ze opnieuw een aantal pilots. Zo blijft ze investeren in slimme, duurzame en passende oplossingen voor haar inwoners.

Preventie als investering: wat werkt in de praktijk?
Sinds 2017 werkt de gemeente Losser met elke vier jaar nieuwe innovatieplannen. “Samen hebben we bewezen dat een kleine investering aan de voorkant grote maatschappelijke impact kan hebben, met vaak ook nog een kostenbesparing tot gevolg.” Een drietal opvallende pilots uit het vorige innovatieplan laten zien hoe preventie in de praktijk werkt:

• Culturele Ontmoeting – Eenzaamheid onder ouderen leidt vaak tot gezondheidsproblemen en een groter beroep op zorg. In plaats van achteraf in te grijpen,  worden in de gemeente Losser laagdrempelige activiteiten georganiseerd zoals de Culturele Ontmoeting. “Met deze activiteit bieden we een grote groep ouderen de kans om samen te komen en steeds een ander cultureel onderwerp te verkennen”, zegt wethouder Marian Oosterbroek. “Zo stimuleren we sociale verbinding en blijven ouderen actief en onder de mensen. Dit draagt bij aan hun welzijn en kan uiteindelijk ook de druk op intensieve zorg verminderen.”

• Relatiegeluk – Vaak komt ondersteuning pas in beeld als relaties al stuklopen, met ingrijpende gevolgen zoals scheidingen, stress bij gezinnen en soms zelfs jeugdzorgtrajecten. Vanuit de pilot Relatiegeluk zet de gemeente in op preventie door stellen eerder te ondersteunen met gesprekken en workshops. Door relaties te versterken, blijven gezinnen stabieler en wordt escalatie voorkomen.

• Thuus; een passende woonplek voor jongeren vanaf 18 jaar – Jongeren die 18 worden en uit jeugdzorg of een instabiele thuissituatie komen, vallen vaak tussen wal en schip. Met complexe zorgvragen en soms zelfs dakloosheid tot gevolg. In de gemeente Losser wordt preventief ingegrepen door vroegtijdig een passende woonplek met lichte ondersteuning te regelen zodat jongeren niet abrupt zonder ondersteuning komen te zitten. Dit verkleint de kans op problematiek zoals schulden en/of psychische klachten.

Unieke aanpak: flexibel en vernieuwend
Het unieke aan dit pilotprogramma: de gemeente krijgt ruimte om dingen uit te proberen en te kijken wat werkt. In de looptijd van vier jaar start ze nieuwe pilots en evalueert ze de resultaten. Wat werkt, blijft en groeit. Wat niet werkt, wordt vervangen door iets nieuws. Zo blijft het beleid aansluiten bij wat inwoners nodig hebben.

Wethouder Marian Oosterbroek is trots op deze aanpak: "In gemeente Losser durven we te experimenteren en te investeren in preventie. We zien dat dit werkt: inwoners krijgen op tijd de juiste ondersteuning waardoor we voorkomen dat problemen complexer worden en zwaardere zorg nodig is. Ik ben er trots op hoe we dit samen met inwoners, verenigingen, welzijns- en zorg organisaties en de gemeente oppakken."

Vooruitblik op 2025-2028
Met het innovatieplan 2025-2028 blijft gemeente Losser experimenteren met nieuwe vormen van preventie. De focus blijft op preventief werken en het versterken van de sociale basis en daarmee het voorkomen van zwaardere ondersteuning. Nieuwe pilots zijn: Zorgintensief onderwijs, Dorpsondersteuning en Startpunt jeugd. De gemeenteraad heeft extra middelen beschikbaar gesteld om deze aanpak voort te zetten, zodat gemeente Losser kan blijven investeren in slimme en duurzame oplossingen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uw reactie