Algemeen
Mirthe Rolink: ‘’Natuur inclusief boeren is mijn doel. Je haalt wat uit de natuur en je geeft wat terug.’’
In gesprek met Mirthe Rolink, jonge boerin uit De Lutte
LOSSER - De gemeente Losser, de Schatkamer van Twente. Waar de Dinkel over de grens meandert en de Tankenberg het hoogste punt van de stuwwal én van Overijssel is. Met de dorpen Beuningen, Glane, de Lutte, Overdinkel en Losser en het omringende licht-glooiende landschap. Groen, genoeglijk, gastvrij. Met talloze enthousiaste ondernemers, actieve dorpsraden, gezellige verenigingen en blijvend Noaberschap. Schatten die soms eeuwenlang op dezelfde plek blijven, maar ook schatten die zichtbaar worden doordat ze zich verplaatsen. Zo valt ook Mirthe Rolink in de categorie ‘schatten’. Deze 20-jarige onderneemster zit nog volop in haar studie ‘Agrarisch Ondernemen’ maar is ondertussen ook al druk bezig met grootse toekomstplannen. Wij spreken met Mirthe over haar rol in het bedrijf van haar ouders, haar ideeën voor de toekomst en het drukke leven van een jonge boerin.
We zijn nu op de boerderij van je ouders in het Lutterzand. Kun je hier iets over vertellen?
Mirthe: “We zitten nu eigenlijk in de oude stal! Het gebouw hiernaast komt uit 1700. Het is dus al heel erg oud. Er is veel bekend over deze boerderij. Sinds 1300 is dit al een boerderij en wij zijn al de vijfde generatie Rolink die hier gevestigd is. Ik vind het hartstikke mooi. Het is een soort tijdmachine waarin je loopt en dat vind ik elke keer weer prachtig.’’
Het is inderdaad prachtig hier!
Wat doen jullie hier allemaal?
‘’Het is wel veel hoor! We beheren 70 hectare bos, houden en verzorgen 100 melkkoeien, en daarnaast verhuren we recreatiewoningen en vijftien campingplaatsen. De recreatiewoningen en campingplaatsen neemt mijn moeder op zich en mijn vader is vooral druk met het boeren op de boerderij zelf. Zelf ben ik verantwoordelijk voor het jongvee, de fokkerij en de boekhouding. Samen met twee andere boeren zijn we ook verantwoordelijk voor het onderhoud van grote delen van het Lutterzand. Daarnaast maken we ook nog kaas en geven we rondleidingen hier op de boerderij aan basisschoolleerlingen.’’, vertelt Mirthe.
Is dat te doen naast je studie?
Mirthe: “Ik ben nu alleen in de weekenden hier in De Lutte. Verder ben ik in Dronten, in verband met school. Het is wel heel erg veel, maar ik haal er ook heel erg veel plezier uit. Elke keer als ik terugkom uit Dronten, dan geniet ik hier echt. Als ik dan ’s avonds de koeien ophaal, dan loop ik langs de Dinkel en dan denk ik toch wel even: wat een mooie plek! Ik ga nu bezig met afstuderen en daarna wil ik me graag verder mengen in het bedrijf. Uiteindelijk zou ik ‘m ook graag willen overnemen.’’
“Als ik langs de Dinkel loop dan denk ik toch wel even: wat een mooie plek!”
Was het overnemen van het bedrijf altijd al een ambitie?
“Eigenlijk was ik er nooit echt mee bezig geweest, maar op mijn 14e ging de knop om. Toen stond ik een keer ‘s ochtends de koeien te voeren en toen dacht ik: dit is eigenlijk wel heel erg leuk. Toen ging ik steeds vaker helpen, ook met andere dingen en ik kwam tot de conclusie dat ik ondernemen nog leuker vind dan het boeren zelf.
Toen heb ik de HAVO afgerond. Ik twijfelde nog heel even om de pabo te doen. Maar uiteindelijk heb ik toch gekozen om naar Dronten te gaan. Hier studeer ik Agrarisch Ondernemen’’, legt Mirthe uit.
Hoe vinden je ouders het dat je de boerderij en het bedrijf wil overnemen?
Mirthe: “Ze vonden het heel leuk toen ik aangaf de boerderij over te willen nemen. Maar zeiden ook direct, je hoeft het pas op je 25ste zeker te weten. En voel je vooral niet verplicht. De samenwerking met mijn ouders gaat heel fijn. Mijn vader doet het werk op de boerderij, mijn moeder de andere takken en ik ben veel bezig met de financiën. We vullen elkaar echt aan, we zijn het soms niet helemaal eens met elkaar, maar dat hoeft ook niet altijd. Het belangrijkste is dat we goed blijven communiceren, en dat gaat goed. We versterken elkaar.”
“Het leuke aan ondernemen is dat alles mogelijk is. Je kan het zo gek maken als je
zelf wilt.”
Je vertelt net dat je ondernemen nóg leuker vindt dan het boeren. Wat maakt dat voor jou zo interessant?
Mirthe: “Het leuke aan ondernemen is dat alles mogelijk is. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Kijk bijvoorbeeld naar onze kaas! Met een paar andere boeren uit de omgeving waren we op zoek om een eigen product te maken. Eerst dachten we aan yoghurt of een sportdrankje, maar uiteindelijk kwamen we dus uit op kaas.”
Hoe gaat dat kaas maken in z’n werk?
“We werken samen met DOC kaas uit Hoogeveen, daar staat een melkfabriek en wij leveren melk aan hun. De kaas zelf wordt gemaakt in een andere fabriek in Alteveer. Het mooie is dat we er weinig risico aan lopen. De fabriek in Alteveer koopt de melk, maakt er kaas van en wij kopen dan weer de kaas terug die we willen hebben. De kaas komt dan in wielen naar ons toe, en samen versnijden en verpakken we dan de kaas. We staan er mee op de markt, het ligt in de supermarkt en op verschillende plekken in de omgeving staan kaasautomaten. Vorig jaar in mei zijn we ermee begonnen, maar het gaat hartstikke goed. Daarnaast is het een eerlijk en lekker product waar we allemaal achter staan.”, aldus Mirthe.
Wat zijn jouw plannen voor de boerderij voor de toekomst?
“Dat is nog lastig om precies te bepalen natuurlijk. Ik ben in ieder geval op zoek naar manieren om het bedrijf vorm te geven zodat het toekomstbestendig is! Er zijn best wat mogelijkheden zoals het inkrimpen van de veestapel, het plaatsen van een mestvergister of het zoeken naar andere innovatieve oplossingen. Maar daar staat nog niets van vast. De komende jaren ga ik het in ieder geval nog samen doen, langzaamaan ga ik de keuzes maken en ga ik het overnemen.” sluit Mirthe af.
Mirthe, heel erg bedankt voor je openheid en veel succes met afstuderen én met de boerderij en alles wat daarbij komt kijken.