Archief - Uitgaan & Cultuur

Uitgaan & Cultuur
Veertig dagen ‘van de blauwe knoop’ draagt bij aan een gezonder lijf en begrip voor verslaving

LOSSER - Proosten met een glas helder ‘gemeentepils’. Dat is even wennen na de carnavalstijd, waarin het bier en andere geest verrijkende drankjes rijkelijk hebben gevloeid. Toch hebben enkele bekende Lossernaren zichzelf de verplichting opgelegd om veertig dagen, dus tot aan Pasen, geen druppel alcohol te drinken. Zij doen dat in het kader van de landelijke GGD-actie ‘Ik Pas’. Ook verslavingsinstelling Tactus ondersteunt de actie. Naast burgemeester Cia Kroon en wethouder Jan Martin van Rees doen ook horecaondernemer Lucien Game en ‘prins in ruste’ Brian Klaver mee aan deze beproeving. Voor Brian Klaver zullen de eerste dagen minder zwaar zijn, omdat hij aangaf eerst even stevig bij te willen slapen na de slopende carnavalsdagen. Jan Martin van Rees op zijn beurt heeft al de nodige ervaring, want sinds de jaarwisseling heeft hij geen alcohol meer tot zich genomen. ‘Zelfs bij het afscheidsdiner van Jean Paul Gebben, waarbij een wijnarrangement was inbegrepen, heb ik gepast.’
Doel van de ‘Ik Pas’-actie is uiteraard om de burgers bewust te maken van de gevaren van een verslaving aan alcohol. Marja Jokhorst, teamleider Epidemiologie, Gezondheidsbevordering en Beleid van de GGD, benadrukt dat het er niet om gaat om mensen helemaal van de alcohol weg te houden. ‘Als GGD Twente willen we dat je zo gezond mogelijk bent en blijft. Net als de omgeving waarin je woont en leeft. Ons werk is erop gericht je gezondheid te verbeteren. Door je te helpen gezonde keuzes te maken. En te voorkomen dat je ziek wordt. Zo werken we aan een gezonde Twentse samenleving. Deelname aan IkPas draagt op een positieve manier bij aan het bewustmaken van keuzes rondom alcoholgebruik.’ Jan Martin van Rees constateert dat 95% van de jeugd het normaal vindt om alcohol te drinken. Het onderstreept in zijn ogen nog eens de noodzaak van een campagne, zoals ‘Ik Pas’.

Senioren vormen risicogroep
Om overal zichtbaar te maken dat zij meedoen aan deze weken van geheelonthouding dragen de prominenten allen een blauw polsbandje met het ‘Ik Pas’-logo. In de praktijk blijkt dat met name ook senioren steeds meer bij de zorg in beeld komen wat betreft de alcoholverslaving. Een sociaal drankje na bijvoorbeeld de vaste tennismiddag kan al snel leiden tot een voortzetting thuis. Een actie als deze kan extra succesvol zijn als ook de horeca het belang ervan onderstreept. Desirée Kok draagt ook het polsbandje en laat namens Horeca Nederland weten dat de aangesloten ondernemers steeds meer initiatieven nemen om goede alternatieven op de kaart te zetten. In haar ogen hoeft het vermijden van alcohol de gezelligheid niet in de weg te zitten. Na het succesvol terugdringen van het ongezonde en verslavende roken is er nu dus ook ruimte voor actie om ongezond drinkgedrag een halt toe te roepen.

Eerste zonnige terrasdag
Iedereen die meer wil weten over deze bijzondere veertigdagentijd kan daarover alle informatie vinden op de website www.ikpas.nl In het gemeentehuis is eveneens informatiemateriaal te vinden. Eenieder die met zichzelf deze uitdaging wil aangaan en wil eens wil ervaren hoe het is om ‘van de blauwe knoop’ te zijn, die kan ook een polsbandje verkrijgen in het gemeentehuis of zich melden via ‘Ik Pas’. Over één ding zijn de pleitbezorgers het roerend eens; een periode geen alcohol drinken leidt tot een fitter gevoel en meer energie. En voor de mensen met overgewicht: het helpt ook in de strijd tegen de kilootjes. Dit alles wil niet zeggen dat men de horeca moet mijden; in tegendeel, want ook de kaart met niet-alcoholische versnaperingen biedt steeds meer verrassingen. Met de lente op komst mogen ook de ‘Ik Pas’-deelnemers daarom verlangend en zonder gewetenswroeging uitkijken naar de eerste zonnige terrasdag.

Uitgaan & Cultuur Voorbereiding 16e open air Christmas Fair De Tukkers in volle gang LOSSER - De voorbereiding voor de 16e editie van de ‘Christmas Fair’ is al weer in volle gang. Deze wordt dit jaar gehouden op zondag 16 december en vindt plaats op het Raadhuisplein (het marktplein... Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Halloween in Losser een groot succes Tijdens de Boerenmarkt en de modeshows afgelopen zaterdag, waren er leuke Halloween kinderactiviteiten in het centrum van Losser. Zoals pompoen carven, waaraan 100 kinderen hebben mee gedaan. En... Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Herintredende Oktoberfesten Overdinkel goed ontvangen OVERDINKEL - De sporthal bij het Trefhuus in Overdinkel werd niet meer terug herkend. De hele ruimte was mooi aangekleed in de sfeer van de Oktoberfesten zoals die we bij de Oosterburen kennen.... Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Zonovergoten braderie op de Tiekerhook De braderie op de Tiekerhook was een groot succes. Bewoners en bezoekers hebben mede door het mooie weer een prachtige dag gehad. Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Losser maakt zich op voor de 14e editie van Bokk’n & Bloaz’n LOSSER - Het is inmiddels een vast agenda punt geworden van menig muziek- en bokbierliefhebber, het Bokk’n en Bloaz’n kapellenfestival in Losser. Zondag 14 oktober is het eindelijk weer zover. Vanaf... Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Losserse kermis van start Vanaf vrijdag is het Raadhuisplein weer volledig ingericht met diverse kermisattracties. Het wordt een plek waar liefhebbers van een traditionele Hollandse kermis hun hart op kunnen halen. Vier dagen... Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Vijftigjarige Johma en de bevolking van Losser vieren samen een onvergetelijk jubileumfeest De bevolking van Losser en de kerkdorpen heeft afgelopen zaterdag massaal kunnen genieten van een even bijzonder als gezellig verjaardagsfeestje op het Raadhuisplein. Eén van Lossers grootste... Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Gert Ekkelboom and friends treden op in de koepel OVERDINKEL - Na een korte zomer(vakantie)stop wordt het programma van de stichting ‘Muziekkoepel Overdinkel’ vervolgd. Op maandag 27 augustus staat een oude bekende weer op de planken van de... Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Zwembad Brilmansdennen organiseert Zomerslot Elke jaar organiseert Zwembad Brilmansdennen verschillende terugkerende evenementen. Zo was er ook één voor de zomersluiting: Op dinsdag 17 juli werd er een Zomerslot gehouden. Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Eight Times Pop in Dorpstheater Een muzikale primeur voor het Dorpstheater in De Lutte. Onder de naam Eight Times Pop treden vrijdag 8 juni acht muzikale meiden uit het dorp van de Hellehond op in het dorpshoes. Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Koor ‘IntOmusic’ maakt mensen vrolijk Op donderdag 24 mei zal het gemengde koor ‘IntOmusic’ optreden in de muziekkoepel.. Het koor is een gevarieerde groep, zowel in leeftijd als in levensovertuiging. Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Een avond heerlijk vrijuit meezingen met topartiesten tijdens nieuw evenement ‘Roedelzingen’ van JoyFul Het belooft op vrijdagavond 6 april een heel gezellige avond te worden in Het Tukkershoes aan de Bookholtlaan tijdens de eerste editie van het ‘Roedelzingen’. Daarmee gaat de groep in de herkansing,... Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Palmpasenoptocht zondag 25 maart LOSSER - Op Palmzondag, 25 maart, wordt de traditionele Palmpasenoptocht georganiseerd. Er wordt om 14.00 uur gestart met een Oecumenische Viering in de Heilige Maria Geboortekerk, met medewerking... Lees meer »
Uitgaan & Cultuur ‘Kerk op de catwalk’ LOSSER - Op 14 maart is er in Losser een bijzondere modeshow te zien: ‘Kerk op de catwalk’. Wat is er zo bijzonder aan die modeshow? Het toont de kleding die de predikanten droegen vanaf de... Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Vrolijk schilderij als dank voor familie Game na 44 jaar carnaval mensen met beperking Ieder schilderij is uniek en onvervangbaar. Om die reden kregen Lucien en Leonie Game afgelopen week een geheel nieuw en speciaal gemaakt kunstwerk ter gelegenheid van het 44-jarig carnaval voor... Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Reünie De Wegwijzer Basisschool De Wegwijzer bestaat 50 jaar en dat moet gevierd worden. Daarom wil men graag alle oud-leerlingen en oud-medewerkers uitnodigen op zaterdag 10 maart van 16.00 tot 20.00 uur. Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Top2000-kerkdienst op 30 december 2017 in Glanerbrug Eind december stemt een groot deel van Nederland weer af op de Top2000, de lijst met de meest populaire nummers aller tijden. Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Boeskool Toppers en Harry Booijink in Dorpstheater DE LUTTE – Nog een paar dagen en het Dorpstheater van De Lutte ontvangt zijn eerste artiesten. Die eer is vrijdag 15 december voorbehouden aan de Boeskool Toppers, een gezelligheidskoor uit Oldenzaal... Lees meer »