Archief - Uitgaan & Cultuur

Uitgaan & Cultuur
Paraplufunctie Gaffel Aöskes al 55 jaar de basis goede samenwerking binnen Lossers carnaval

LOSSER - Komende zaterdagavond komt het carnaval weer in volle hevigheid tot leven in Losser als de 57ste Prins van Losser aan den volke wordt gepresenteerd. Dit festijn vindt eerder in het seizoen plaats dan normaal. De reden daarvoor is al even feestelijk. De overkoepelende carnavalsvereniging De Gaffel Aöskes viert dit carnavalsseizoen het 55-jarig bestaan. In carnavalskringen is dat een echt jubileumgetal als veelvoud van het zottengetal elf. Komende zaterdag is het ook de elfde dag van de elfde maand, traditioneel de dag om de oude Prins van Losser zijn congé te geven en de feestelijkheden op te starten. Vanuit de gelederen van De Gaffel Aöskes is een Jubileumcommissie aan het werk gezet om het jubileumjaar een extra feestimpuls te geven. De Gaffel Aöskes is ooit in 1962 in het leven geroepen om namens verenigingen binnen de hele gemeente Losser als belangbehartiger op te treden en organisatorisch allerlei zaken te faciliteren. Daarbij behouden alle verenigingen hun autonome karakter en zelfstandigheid.
‘We hebben een soort paraplufunctie’, vat commissievoorzitter Gerard Rödel het kernachtig samen. Het was de toenmalige burgemeester J.P.A.M. van de Sandt die mag worden beschouwd als de aanjager van het initiatief om de activiteiten rondom carnaval meer te stroomlijnen met als doel het Losserse carnaval goed te organiseren. Hij kreeg daarbij de medewerking van de toen actieve verenigingen De Doare Trappers, de Motor Club, De Martini-Kerlkes. De Gaffel Aöskes bestaat uit dertien commissies die elk een eigen hun taak verrichten. Zo zorgt de Jeugdcommissie voor de Jeugdprins & Jeugdprinses en het levendig Gaffel Aöske, de Galacommissie verzorgt het jaarlijkse Sterrengala in sporthal de Fakkel, het JKL zorgt er voor dat er een Jongerenprins is voor de jongeren tussen 14 en 20 jaar.

Senioren
Ook de senioren binnen de gemeente worden niet vergeten. De Commissie Senioren Carnaval verzorg jaarlijks een feestmiddag en een avond voor de bewoners van plaatselijk verzorgingstehuis. Op dit moment zijn de volgende verenigingen bij de Gaffel Aöskes aangesloten: de Hoalthakkers, de Grösmeeierkes, de Nachtûlkes, de Stroatkroepers, de Veldmuuskes (Overdinkel) en de Bosduvelkes en de Tuffelkeerlkes (De Lutte). In 1997 sloten ook de Bokelbulkes (Hoge Boekel) zich bij de Gaffel Aöskes aan.

De hallen aan De Pol
‘Wat natuurlijk het meest in het oog springt, dat is de realisatie van de hallen aan De Pol. Hier hebben alle verenigingen uit Losser en Overdinkel hun eigen hal. Het wagenbouwen blijft toch de basis van het carnaval voor de verenigingen’, benadrukt Gerard Rödel, die samen met Bernhard Engbers, Wim Meijerink, Mart Peters en Stevan Gervink de jubileumcommissie vormt. Voorzitter Bob Volmer van de Gaffel Aöskes schuift af en toe ook aan. Verder bewijzen de Gaffel Aöskes hun praktische nut door ook allerlei praktische zaken te regelen, zoals het aanvragen van vergunningen, het leggen van contacten met Münster, Gronau en Oldenzaal en verder ook het zorgen van een goede afstemming van de diverse feesten van de aangesloten verenigingen. Per vereniging zit een afgevaardigde in het algemeen bestuur van de Gaffel Aöskes. Dit bestuur komt viermaal per jaar bijeen zet de grote lijnen uit die door het dagelijks bestuur worden uitgevoerd.

Nieuw logo en jubileumherinnering
De naam Gaffel Aöskes verwijst onder meer naar het oude pand De Gaffel in hartje Losser (nu Hema) waar destijds Fons Lussing woonde. Hij was mede betrokken bij de oprichting en was in 1961 de tweede Prins van Losser. Het woord Aöske verwijst naar de hoogste kaart in het kaartspel, waarin alle verenigingen meedoen. Een gaffel is ook een soort hooivork, die terugkomt in het logo. Tijdens een openingsactiviteit op in de ochtend van 11 november wordt een gemoderniseerde versie van het Gaffel Aöskes-logo gepresenteerd. Gerard Rödel legt uit dat de nieuwe Prins van Losser eerder dan gebruikelijk wordt gepresenteerd, zodat hij in staat wordt gesteld om de hele jubileumperiode mee te maken als hoogheid. Op de 11de van de 11de wordt er ook een jubileumherinnering gepresenteerd in een verrassende vorm. Een dag later, op zondag, is de jubileumreceptie bij Hotel Smit.

Aanzoekcommissie
In januari vindt er een groots jubileumfeest plaats, waar vanuit alle commissies van de Gaffel Aöskes een ludieke bijdrage wordt gevraagd in vorm van een carnavaleske activiteit. Tenslotte heeft de jubilerende vereniging de taak om de traditionele Twentse Prinsen Bijeenkomst te organiseren, waar alle hoogheden uit heel Twente worden uitgenodigd. Het is nog even wachten tot komende zaterdag wie in het jubileumjaar als Prins van Losser door het leven gaat. De aanzoekcommissie, bestaande uit Jan Riesewijk, Jeroen ten Broeke en Bob Volmer, is er in geslaagd een goede kandidaat te kiezen. Daarbij mogen de aangesloten verenigingen kandidaten aandragen. Mocht het een kandidaat zijn met een smalle beurs, dan is er altijd nog de stichting Ondersteunend Carnaval Losser die de hoogheid een helpende hand toesteekt. ‘Deze OCL is ooit opgericht door wijlen Johan Schreur, omdat hij van mening was dat iedereen Prins van Losser moest kunnen worden’, legt Gerard Rödel uit.

Uitgaan & Cultuur Kerstviering met Excelsior LOSSER - Op eerste kerstdag zal de kleine orkestbezetting van Excelsior onder leiding van Onno Jagers de muzikale omlijsting verzorgen van de viering in de H. Maria Geboorte Kerk in Losser.... Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Miss Ilse uit het Broek maakt trio De Tuffelkeerlkes compleet DE LUTTE - Zaterdagavond 15 december was het dan eindelijk zover, en konden baron Niek Tellman I en adjudant Bonno Tellman eindelijk hun miss Ilse uit het Broek aan het publiek presenteren. De... Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Zangvereniging Hooge Noodt bereidt zich voor op een sfeervol kerstconcert Wilt u kerstsfeer proeven? Kom met Hooge Noodt in kerststemming, het koor, dat o.l.v. staat van Raymond Breukers, nodigt u van harte uit op hun traditionele kerstconcert in de kapel van Zorggroep St.... Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Tweede editie kerstmarkt Overdinkel succes Zo af en toe kwam er nog een paraplu aan de te pas, maar over het algemeen was het droog. De dreigende weersvoorspellingen bleven uit en belangstellenden kwamen massaal naar de kerstmarkt die voor de... Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Mathijn Brueker jubileumgraaf bij CV de BokelBulkes LONNEKER - Voor De BokelBulkes is het seizoen 2018-2019 het jaar van het 44-jarig jubileum. De start op 16 november was helaas voor Remco het moment om het veld te moeten ruimen. In residentie Hotel... Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Voorbereiding 16e open air Christmas Fair De Tukkers in volle gang LOSSER - De voorbereiding voor de 16e editie van de ‘Christmas Fair’ is al weer in volle gang. Deze wordt dit jaar gehouden op zondag 16 december en vindt plaats op het Raadhuisplein (het marktplein... Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Halloween in Losser een groot succes Tijdens de Boerenmarkt en de modeshows afgelopen zaterdag, waren er leuke Halloween kinderactiviteiten in het centrum van Losser. Zoals pompoen carven, waaraan 100 kinderen hebben mee gedaan. En... Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Herintredende Oktoberfesten Overdinkel goed ontvangen OVERDINKEL - De sporthal bij het Trefhuus in Overdinkel werd niet meer terug herkend. De hele ruimte was mooi aangekleed in de sfeer van de Oktoberfesten zoals die we bij de Oosterburen kennen.... Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Zonovergoten braderie op de Tiekerhook De braderie op de Tiekerhook was een groot succes. Bewoners en bezoekers hebben mede door het mooie weer een prachtige dag gehad. Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Losser maakt zich op voor de 14e editie van Bokk’n & Bloaz’n LOSSER - Het is inmiddels een vast agenda punt geworden van menig muziek- en bokbierliefhebber, het Bokk’n en Bloaz’n kapellenfestival in Losser. Zondag 14 oktober is het eindelijk weer zover. Vanaf... Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Losserse kermis van start Vanaf vrijdag is het Raadhuisplein weer volledig ingericht met diverse kermisattracties. Het wordt een plek waar liefhebbers van een traditionele Hollandse kermis hun hart op kunnen halen. Vier dagen... Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Vijftigjarige Johma en de bevolking van Losser vieren samen een onvergetelijk jubileumfeest De bevolking van Losser en de kerkdorpen heeft afgelopen zaterdag massaal kunnen genieten van een even bijzonder als gezellig verjaardagsfeestje op het Raadhuisplein. Eén van Lossers grootste... Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Gert Ekkelboom and friends treden op in de koepel OVERDINKEL - Na een korte zomer(vakantie)stop wordt het programma van de stichting ‘Muziekkoepel Overdinkel’ vervolgd. Op maandag 27 augustus staat een oude bekende weer op de planken van de... Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Zwembad Brilmansdennen organiseert Zomerslot Elke jaar organiseert Zwembad Brilmansdennen verschillende terugkerende evenementen. Zo was er ook één voor de zomersluiting: Op dinsdag 17 juli werd er een Zomerslot gehouden. Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Eight Times Pop in Dorpstheater Een muzikale primeur voor het Dorpstheater in De Lutte. Onder de naam Eight Times Pop treden vrijdag 8 juni acht muzikale meiden uit het dorp van de Hellehond op in het dorpshoes. Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Koor ‘IntOmusic’ maakt mensen vrolijk Op donderdag 24 mei zal het gemengde koor ‘IntOmusic’ optreden in de muziekkoepel.. Het koor is een gevarieerde groep, zowel in leeftijd als in levensovertuiging. Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Een avond heerlijk vrijuit meezingen met topartiesten tijdens nieuw evenement ‘Roedelzingen’ van JoyFul Het belooft op vrijdagavond 6 april een heel gezellige avond te worden in Het Tukkershoes aan de Bookholtlaan tijdens de eerste editie van het ‘Roedelzingen’. Daarmee gaat de groep in de herkansing,... Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Palmpasenoptocht zondag 25 maart LOSSER - Op Palmzondag, 25 maart, wordt de traditionele Palmpasenoptocht georganiseerd. Er wordt om 14.00 uur gestart met een Oecumenische Viering in de Heilige Maria Geboortekerk, met medewerking... Lees meer »
Uitgaan & Cultuur ‘Kerk op de catwalk’ LOSSER - Op 14 maart is er in Losser een bijzondere modeshow te zien: ‘Kerk op de catwalk’. Wat is er zo bijzonder aan die modeshow? Het toont de kleding die de predikanten droegen vanaf de... Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Veertig dagen ‘van de blauwe knoop’ draagt bij aan een gezonder lijf en begrip voor verslaving Proosten met een glas helder ‘gemeentepils’. Dat is even wennen na de carnavalstijd, waarin het bier en andere geest verrijkende drankjes rijkelijk hebben gevloeid. Toch hebben enkele bekende... Lees meer »